Koneohjausjärjestelmien saavuttaessa yhä vankempaa jalansijaa maanrakennusalalla, entistä useampi maanrakennusurakoitsija harkitsee järjestelmän hankintaa. Maanrakennusalalla 3D-mallinnuksen hyödyntäminen on yleistymässä kovaa vauhtia ja urakoitsijoilta toivotaan 3D-järjestelmää johon pintamallit voi syöttää. Vaikka koneohjausjärjestelmät ovat olleet markkinoilla jo pitkään, kaikki eivät ole niihin tutustuneet ja oikeanlaisen järjestelmän hankinta voi olla hankalaa.
Olemme keränneet alle muutamia pääkohtia joita kannattaa miettiä ennen järjestelmän hankintaa:
2D vai 3D?
Ensimmäinen asia jota kannattaa miettiä, on millaiseen käyttötarkoitukseen olet hankkimassa järjestelmää. Jos käyttötarpeesi on ainoastaan syvyyden, etäisyyden ja kaadon mittaus, 2D-järjestelmä saattaa olla oikea valinta.
2D-järjestelmää käytettäessä kauhan korko otetaan joko työmaalaserista, korkomerkistä tai muusta vertailupisteestä ennen kaivutöiden aloittamista.
Jos taas aiot työskennellä kohteissa joissa esimerkiksi tilaaja hyödyntää pintamallinnusta, 3D-järjestelmä voi olla jokseenkin välttämätön, koska kohdetta ei tuolloin ole todennäköisesti tikutettu. Jos 3D-järjestelmä antenneineen tuntuu liian suurelta kertainvestoinnilta, kannattaa harkita järjestelmän hankkimista ilman paikannusta. Tällöin järjestelmä on edullisempi ja voit käyttää järjestelmää normaalina syvyysmittarina 2D-järjestelmän tapaan. Tarpeen tullen voit ottaa paikannusantennit vuokralle, jolloin saat koneeseesi kaikki 3D-järjestelmän hyödyt.
3D-järjestelmässä GNSS-satelliitit paikantavat koneesi siihen asennettujen antennien/antennin avulla ja näet järjestelmän näytöltä sekä koneesi, että kauhasi paikkatiedon, korko mukaan lukien.
Jos koneeseen on asennettu kaksi GNSS antennia, paikkatiedon saanti on jatkuvaa vaikka kone olisi liikkeessä. Jos taas käytössäsi on yksi antenni, konetta pyöritetään 90° aina siirtämisen jälkeen, jolloin järjestelmä hakee koneelle uuden suuntatiedon.
3D-järjestelmän etuihin kuuluu myös se, että sinun ei tarvitse käyttää kauhaa laserissa tai korkomerkissä koneen siirtämisen jälkeen, koska järjestelmä saa korkotiedon satelliittipaikantimelta.
Käytettävyys
Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on käytettävyys, eli se miten helposti saat asiat tehtyä järjestelmällä. Monilla konemyyjillä on eri valmistajien toimittamia esittelylaitteita tiloissaan joihin kannattaa käydä tutustumassa ennen päätöksen tekoa. Myös itse laitevalmistajilta kannattaa kysyä mahdollista esittelykäyntiä.
Yksi tärkeä seikka 3D-järjestelmien käytettävyyden osalta on työmaapiirustusten käsittelyominaisuudet. Suurin osa 3D-järjestelmistä mahdollistaa valmiiden työmaapiirustusten syöttämisen suoraan järjestelmään, jolloin näet laitteen näytöltä koneesi sijainnin työmaalla ja tiedon millaiseksi maa pitää tältä kohdalta muokata. Tietyillä 3D-järjestelmillä voit itse tehdä yksinkertaisia 3D-pintamallikuvia suoraan laitteen näytöllä.
Vertaillessasi eri järjestelmiä huomioi, että eri valmistajien laitteet tukevat eri työmaapiirustus ja -tiedonsiirtoformaatteja*, joka kannattaa ottaa huomioon vertailua tehdessä. Suomessa yleisimmät tiedostoformaatit maanrakennustöiden toteutusmalleille ovat LandXML (Inframodel3), DXF, GT ja VGP.
Valmiiden työmaapiirustusten siirtäminen järjestelmään tapahtuu, valmistajasta ja järjestelmästä riippuen, joko USB-muistin avulla tai langattomasti GSM-verkon yli.
Työmaapiirustusten käsittelyyn järjestelmällä, kuten eri pintamallien valinnan helppouteen, kannattaa kiinnittää huomiota. Käytäntö selviää usein vasta kun järjestelmä on asennettu. Siispä kuten jo aiemmin mainitsimme, suosittelemme tutustumista laitteisiin ennen ostopäätöstä.
*Suomessa liikennevirasto edellyttää Inframodel3-formaatin käyttöä kaikissa 1.5.2014 jälkeen alkavissa kohteissaan. Myös suurten kaupunkien tavoitteena on ottaa Inframodel 3 käyttöön tämän vuoden aikana. Inframodel3-formaatin on tarkoitus toimia laajasti koko infra-alalla – niin suunnitteluohjelmissa kuin mittaus- ja koneohjaussovelluksissa.
(lähde: http://www.infrabim.fi/inframodel-3/)
Tekninen tuki ja asiakaspalvelu
Koska asiakaspalvelu ja tukiorganisaatio eivät liity itse laitteen ominaisuuksiin, ne ovat seikkoja joita harvoin ajatellaan kunnes niille on tarvetta. Osaava ja helposti tavoitettava tuki on ensiarvoisen tärkeää työmaalla, kun aikataulut painavat päälle eikä työnseisauksiin ole varaa.
Nykyajan nopeat tiedonsiirtoyhteydet ovat mahdollistaneet myös etätuen, jossa valmistajan tukihenkilöt saavat yhteyden asiakkaan laitteesen GSM-verkon avulla ja voivat näin ratkaista mahdollisia ongelmatilanteita sekä antaa käyttöopastusta ilman käyntiä työmaalla. Parhaan arvion tuen toimivuudesta saat suoraan eri järjestelmiä käyttäviltä henkilöiltä joilla on asiasta omakohtaista kokemusta.
Toivomme että oppaastamme oli apua. Jos mieltänne jäi askarruttamaan jokin asia tai kysymys, voitte jättää kommentin alle ja vastaamme siihen mahdollisimman pian, tai voitte ottaa meihin yhteyttä puhelimitse 03-357 2600.
Kuvat ja teksti: Novatron
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Roskapostien välttämiseksi tarkastamme kommenttien sisällön ennen niiden julkasua.